Kateřina Mirus

Nová naděje nejen pro iberské rysy.

10. 04. 2016 7:31:28
Nová naděje nejen pro iberské rysy: Podle světového fondu na ochranu přírody (World Wildlife Fund-WWF) stouply stavy těchto nádherných šelem na 404 jedinců. Pokusy o jejich reintrodukci přinášejí konečně první úspěchy.
video //www.youtube.com/embed/O-9SYWAOQoA

Video: You Tube, WWF

Podle prohlášeni španělského záchranného programmu rysů iberských Life-Iberlince, bylo koncem roku 2015 na území Španělska a Portugalska napočítáno už 404 jedinců, což je téměř o sto rysů více, než o rok dříve, kdy byly jejich stavy odhadovány jen na 319.

Tyto nové údaje byly zveřejněny v úterý 5.dubna 2016 na pátem setkání expertů rysů (5TH INTERNATIONAL SEMINAR - IBERIAN LYNX CONSERVATION:REINTRODUCTION STRATEGIES) ve španělské Seville.

V roce 2002, jich žíla necelá stovka a rys iberský tím patřil mezi nejohroženější šelmu na světě. Systematickým lovem jejich kožešiny v 60. a 70. letech a úbytkem jejich přirozeného prostředí byly jejich stavy velmi zeslabeny, k jeich téměř naprostému vyhubeni však vedl docela jiný problém.

Tento druh rysa žije výhradně na Pyrenejském poloostrově a právě tam vypukla mezi králíky epidemie myxomatózy. Jelikož jsou králíci téměř jediným zdrojem potravy rysů iberských, měl pro ně jejich úhyn katastrofalní následky.

Nezbývalo nic jiného, než učinit kroky na jejich záchranu: Odchycením mladých zvířat pro chovný program a opatřeními na jejich ochranu ve volné přírodě. Na záchranu rysa iberského se podařilo shromáždit spoustu peněz a zdá se, že se tragické situace přece jen trošku zlepšuje. Program Life and Iberlince, financovaný z velké části Evropskou unií, má čtyři chovná centra ve Španělsku a jedno v Portugalsku. Mladí rysové, kteří se narodili v zajetí, jsou drženi daleko od lidí. Pokud jsou schopni sami lovit, jsou opět navráceni do volné přírody. Poprvé už v roce 2010. V letech 2014-2015 bylo takto do přírody vraceno už 124 zvířat.

Rysové jsou ale i nadále ohrožováni, různými nemocemi a hlavně stoupající automobilovou dopravou. Jen v roce 2015 zahynulo pod koly automobilu 15 rysů.

Rys je po medvědu a vlku třetí největší šelmou Evropy. I rys ostrovid už v několika zemích Evropy vymizel, ale díky podobným záchranným programům, jako u jeho španělského bratrance, se do svých původních arealů znovu vrací.

I vy se na jeho ochraně můžete podílet, například v projektu Trans-Lynx či Hnutí Duha.


Pokud se vám článek líbil, můžete mne navštívit i na Facebooku: Kočkovité šelmy v lidské péči

Zdroje:

http://www.iberlince.eu/index.php/eng/

http://www.wwf.de/2016/april/luchs-im-aufwind/

http://www.nzz.ch/wissenschaft/gute-nachrichten-vom-pardelluchs-1.18723119

http://www.selmy.cz/

Autor: Kateřina Mirus | karma: 17.03 | přečteno: 329 ×
Poslední články autora