Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Norimberská zoologická zahrada

Německý Norimberk je znám především vánočními trhy, klobáskami či perníky. Pokud si plánujete výlet do tohoto krásného historického města, určitě navštivte i zoologickou zahradu s delfináriem.

Německý Norimberk je znám především vánočními trhy, klobáskami či perníky. Pokud si plánujete výlet do tohoto krásného historického města, určitě navštivte i zoologickou zahradu s delfináriem.

Norimberk je od Prahy vzdálen jen necelých 300 km, vlakem se sem dostanete za ca. 5 hodin, IC Busem z hlavního nádraží jen za 3,5 hodinky. Chcete-li zůstat déle než jeden den a prozkoumat celé město, muzea i památky, vyplatí se vám tak zvaná "Nürnberg Card" ( http://tourismus.nuernberg.de/en/book-order/nuernbergcard.html). Karta stojí 25€, pro děti od 6 do 11 let jen 5€ a platí po dobu dvou dnů. V ceně je zahrnuto jízdné tramvají, autobusů a metra v Norimberku a Fürthu, volný vstup do všech muzeí, památek a samozřejmě i vstup do zoologické zahrady. Do Zoo se nejlépe dostanete tramvaji č.5, která stojí u hlavního nádraží.  

Norimberská Zoo - Tiergarten Nürnberg, je s rozlohou kolem 70 ha, druhou největší Zoo v Německu a pro mne i jednou z nejkrásnějsích.  Výběhy jsou vybudovány v lesoparku a bývalém lomu, skály a stromy nádherně imitují přirozené prostředí zvířat. Vždycky, když si chci pročistit hlavu, zajedu si sem. Mam to naštěstí jen 10 minut autem.

 

Otevírací doba je v letě od 8.00 - 19.30

Vstupné: pokud tedy nevlastníte už zmíněnou "Nürnberg Card" či roční permanentku jako já, platí

Dospělí: 13,50€

Děti (4-13 let): 6,50€

Studenti, důchodci: 11,50€

Rodinná karta: rodiče nebo prarodiče s dětmi do 17 let): 31,50€

 

Na co se zde můžete těšit?

Udělala jsem vám malé video:

 

Já chodim do Zoo samozřejmě hlavně kvůli "koček", ty jsou v šestém reviru, v horní části Zoo a začátkem Zoo tedy většinou jen rychle proběhnu.

Hned u vchodu, po levé straně se nachází "Naturkundehaus" - pavilon přírodních věd, zde probíhají přednášky, různé akce, výstavy (do 8.května si zde můžete prohlédnout mé fotografie kočkovitých šelem na velkoplošných plátnech), jsou zde ale i terária s plazy, ještery a velký výběh pro mangusty jižní. Mnoho návštěvníků tento pavilon bohužel vynechává a jdou přímo směrem k stánku se suvenýry. 

Malé video výstavy:

Za stánkem jsou první výběhy: Na pravé straně pavilon žiraf s žirafy, pštrosy a kotuly. Vevnitř pavilonu najdete lavičku určenou pro Lucy. Lucy je rezavobílá kočička, kterou tu i velmi často můžete videt. Na levé stravě jsou výběhy pro klokany velké a emu. Uprostřed je písková oáza pro surikatky a mangusty liščí. Tady se většinou také trochu zdržím :-)

Dále je kolonie paviánů, společný výběh pro gorily nížinné a magoty - pavilon goril. Zde najdete i akvária, papoušky a gibony.

Na druhé straně je největší lákadlo, ale i trn v oku některých návštěvníků - Lagůna delfinů a tropický pavilon (Manatihaus). Lagůna delfínů byla slavnostně otevřena teprve v roce 2011, je to vlastně hned několik spolu spojených bazénů, jejichž okolí připomíná přírodu ( je vidět i ve videu). Norimberské delfinárium je tím velmi vyjímečné a i největším delfináriem v Německu. Komentované ukázky výcviku delfínů můžete sledovat z kamenné tribuny, nebo z terasy lagunoveho bistra. Pokud se zajdete do Bistra najíst, v ceně jídla je i započítáno nádobí, formou kauce. Když talíře vrátíte, dostanete část peněz opět nazpět. Delfíny můžete vidět v 11.00 a 15.30 h. Tropický pavilon je napodobeninou tropického pralesa. Jeho obyvately jsou motýli, ptáci, chvostan bělolící, želvy, kolonie mravenců a malé žabky -(dávejte tedy pozor kam šlapete). V obrovském bazénu pod vámi plavou ryby a Kapustňáci, přezdívaní také mořské krávy, dorůstající až délky 4,5m. Musím přiznat, že jejich německé jméno Manati, se mi líbí mnohem více, zní poněkud vznešeněji. Spodní část bazénu a lagůny můžete vidět v tzv. modrém salonu.

U delfinária se cesta rozdvojuje do horní a dolní části Zoo.

V té dolní části už jsem nebyla hodně dlouho, najdete zde různé druhy býložravců jako je jelen sika, antilopa jelení, gazela džejran, wapiti, zebry, bizony, skotský náhorní skot, zubry, takiny, paovce. 

U velkého jezírka jsou plameňáci, pelikáni, čápi. V zadní části se nachází dětská zoo s kozičkami, oslíky, lamami, prasátky, morčaty atd.

V horní části jsou spíše šelmy. 

Vstup do mého oblíbeného šestého revíru začíná výběhem  kozorožců horských. Když vyjdete po schodech nahoru, dostanete se do ráje šelem.  Veselé charzy žlutohrdé, psy hřivnaté a velkou průchodnou volieru pro ptáky uvidíte hned na začátku. V pavilonu šelem jsou k vidění kočky rybářské - Singha a Ratu, pár asijských lvů - Keera a Thar, tygři Samur a Katinka a tygřata Volodja a Aljoša. Samur a Katinka se ve venkovním výběhu střídají, snesou se jen v období páření.

Až na výběh rysů, který je oplocen, se zde dá nádherně fotit bez jakýkoliv zábran. U rysů je i malý stánek s upomínkovými předměty,  občerstvením a dostanete tu i nejlepší kafe v Zoo, a to jen za 2 €.

Za rysy se cesty opět rozdvojují.

Jakoby dolů vás to kolem paovce hřivnaté, pand červených, nosorožců, a sobů přivede k obrovskému "horskému " výběhu pro irbisy. Pia a samec Indra, kterému se říká spíše "Kaši" odchovávají společně už třetí vrh : Kang-Ju a Ayanu.

Směrem nahoru se kolem nové stavby pro supy a dravé ptáky dostanete ke gepardům - třem samicím, sestrám. Samec Turbo je v zadním výběhu, který není vidět. Gepardi se musí držet vždy odděleně, jinak nedojde k páření. Zní to sice podivně, ale o tomto tématu je to na dlouhé povídání. 

Za gepardy se nachází Polární svět : polární medvědi - samice Vera a mládě Charlotte, samec Felix je momentálně v jiné zoo na námluvách, jsou zde i tuleni, lachtani, tučňáci, vydry.

Směrem opět k pandám červenym jsou i zebry a jeleni. 

 

Tím jsem doufám na nic nezapoměla. Návštěva Norimberského Zoo se i přes poněkud vysoké vstupné opravdu vyplatí.

http://tiergarten.nuernberg.de/startseite.html

 

 

Chcete si na mobilu či tabletu zahrát pexeso nebo puzzle s fotkami z tohoto Zoo, kouknete na www.krasnehry.cz  nebo přímo pod https://itunes.apple.com/cz/app/id952748240

 

Kočkovité šelmy v Norimberské Zoo

 

Autor: Kateřina Mirus | úterý 12.4.2016 11:02 | karma článku: 19,69 | přečteno: 4303x
  • Další články autora

Kateřina Mirus

Jez česnek, nedostaneš červy!

“Můžete mi doporučit nějaké přírodní odčervení pro psa?” je nejčastějším dotazem z mé praxe. “Samozřejmě, odpověď ale nebude jednoduchá”

6.10.2021 v 10:17 | Karma: 12,98 | Přečteno: 585x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Na každém šprochu, pravdy trochu

“Neřvi, nedostaneš revma!” To mi říkala sestra, když jsem se spálila kopřivami. Kopřiva - často nepochopená zázračná bylina, má opravdu skvělé účinky na zdraví jak u nás, tak i u zvířat. Ale skákat do ní nemusíme.

5.10.2021 v 7:24 | Karma: 8,15 | Přečteno: 284x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Šípky a jejich vliv na zdraví zvířat

Šípky mají mnoho příznivých zdravotních účinků, to není nic nového, ale jsou zdravé i pro zvířata? Ano. Šípky, plody divoké růže, jsou extrémně bohaté na vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné živiny.

4.10.2021 v 10:07 | Karma: 7,91 | Přečteno: 645x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Je kočka bažinná také mezi předky kočky domácí ?

Ačkoli většina zoologů dnes věří, že domácí kočka pochází výhradně z africké divoké kočky (Felis silvestris lybica), vykazuje např. kočka habešská řadu tělesných rysů, které silně připomínají právě kočku bažinnou.

6.3.2018 v 13:32 | Karma: 19,44 | Přečteno: 884x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Dokážeme je ještě zachránit?

Jedná se o jednu z nejvzácnějších kočkovitých šelem na světě. Podle WWF žije v současnosti ve volné přírodě jen 70 jedinců.... Přežití levhartů mandžuských tedy doslova visí na vlásku. Dokážeme tento druh ještě zachránit?

7.8.2016 v 14:52 | Karma: 20,57 | Přečteno: 547x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Znepokojivá čísla. Každý druhý Alžířan žijící v Německu je podezřelý ze zločinu

23. dubna 2024  14:18

Premium Německé úřady zveřejnily znepokojivé kriminální statistiky: podle nich tvoří podezřelé z trestných...

Pošli peníze pro hladové děti, máš 5 sekund, vydírali muže kvůli erotickému videu

23. dubna 2024  14:15

Policisté na Ostravsku vyšetřují případ, kdy se obětí internetových vyděračů stal invalidní...

Meningokok zabil malé dítě. Zvažte očkování, vakcínu hradí stát, radí odborníci

23. dubna 2024  14:12

Smrtící meningokoková bakterie, které podlehne každý desátý nakažený, se od covidu objevuje v Česku...

Problémy ve zdravotnictví se nevyřeší dalším přidáváním peněz, míní premiér

23. dubna 2024  14:02

Problémy českého zdravotnictví se podle premiéra Petra Fialy (ODS) nevyřeší jen dalším přidáváním...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1590x
 

Vítejte v mém blogu, ve kterém si budete moci se mnou, ale samozřejmě i mezi sebou, vyměňovat informace a rady z oblasti alternativní léčby - bylinky, aromatické oleje, léčivé houby, masáže, obklady nebo mastičky.- pro naše mazlíčky 
Zdravá výživa , vaření a pečení pro psy nebo úpravy výživy u různých nemocí, také nápady k enrichmentu - zabavení našich mazlíků, zklidnění …

Mám v Německu malou mobilní praxi zvířecí psychologie a alternativní medicíny pro psy a kočky, ale poradenství funguje velmi dobře i on-line či telefonicky. 
Pokud to bude možné ráda poradím, problém je většinou, že pracuji s německými firmami, jejichž přípravky (homeopatie, bylinky, konzervy, olejičky..) se né vždy dají koupit i v Česku. Proto se také těším na vaše doporučení - s kterými firmami máte dobré zkušenosti, rady, tipy a recepty 

Jsem ale také i fotografka na volné noze. V posledních letech se zaměřuji především na foceni zvířat v Německu, Česku a na Slovensku.

Nechte se překvapit  zajímavostmi, fakty a novými vědeckymi metodami či poznatky ze světa zvířat