Navštivte v Praze oceloty

Ocelot stromový bývá také nazýván kočka jaguaří, kočka tygří, oncilla a v Brazílií "gato-do mato" - kočka lesní. Tuto malou jihoamerickou šelmičku můžete vidět např. v pražské Zoo. Dnes vám o ní něco prozradim.

                                                           Ocelot stromový

Německy: Zwergtigerkatze 
Anglicky: The Little Spotted Cat, Little Tiger Cat
Franzouzsky: Le chat-tigre, l'oncille
Bývá také nazýván kočka jaguaří, kočka tygří, oncilla a v Brazílií "gato-do mato" - kočka lesní. 
Rozšíření: sever a střed jižní Ameriky - Brazílie, Argentina, Kostarika, Paraquay, Uruquay, Venezuela, Panama...
Obývá tropické, subtropické a horské lesy, buše, pampy a savany až do nadmořské výšky kolem 3 000 m.n.m.

Z některých oblastí byla tato šelma už vytlačena a i jejich populační hustota je velmi nízká. 

Do roku 2013 byly uznávány tyto poddruhy

- Leopardus tigrinus tigrinus (Severovýchodní ocelot) - Venezuela, Guyana, Surinam, Franz.-Guayana, sever Brazílie 

- L. t. guttulus (Brazilský ocelot) - jižní a střední Brazílie, Uruguay, Paraguay, sever Argentíny

- L. t. oncilla (Oncilla) - Kostarika, Panama 

- L. t. pardinoides (severozápadní ocelot) - Kolumbie po  Bolívii          

Proč v roce 2013 došlo k odštěpení jednoho poddruhu si můžete přečíst v članku Tajemný svět ocelotů.                                                  
 

 

Popis: 
Tato malá šelmička se tvarem lebky, stavbou tlap a i její velikostí velmi podobá kočce domácí, její srst má ale hrubší strukturu a váží jen 1,5-3 kg. 
Srst je šedohnědá až červenohnědá s tmavými skvrnamy seskupených do rozet, jejichž střed je o něco tmavší než okolí. Od čela se přes temeno táhnou až na krk černé proužky. Známy jsou i melanisticke = černé exempláře. 
Právě pro jejich krásnou kožešinu byla tato šelmička málem vyhubena. V 70 a 80 letech byly kožichy z kočkovytých šelem, především z ocelotů a to jak těch malých, tak i těch velkých, velmi v módě. 
Jen v roce 1982 bylo prý na trhu skoro 70 000 kusů kůží ocelota stromového! Teprve v roce 1986 zakázala evropská unie jejich dovoz. 
1989 byla pak konečně tato šelmicka zařazena do CITES I, a tím prodej jejich kůží ve všech , dnes již 128 členských zemích, zakázán. 
CITES je oficiálně používaná zkratka Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Někdy je tato úmluva označována také jako Washingtonská konvence podle místa, kde byla podepsána.
V Červeném seznamu IUCN je ocelot stromový veden jako zranitelný druh. Ohrožuje ho především kácení lesů a tím úbytek potravy. K tomu se přidává i nadále nezákonný lov pro kožešinu.
Zajímavosti
Březost trvá přibližně 75 dní, což je u tak malé kočky celkem dlouhá doba. Oproti tomu březost kočky domácí trvá jen 60-65 dní. Většinou se rodí 1-2 mláďata, která váží 60-100g. Jejich vývoj probíhá pomaleji než u jiných malých koček. Oči se jim otevírají mezi 8-17 dny, mléčné zoubky se prořezávají mezi 15-21 dny. Mámino mléko pijí až tři měsíce. Velikosti dospělého jedince dosahují az kolem 11 měsíců. 
Další odchylkou je i počet chromozomů. Oproti většiny ostatních "koček " , které mají 38 chromozomů, jich má ocelot stromový jen 36. 

 

Způsob života: 
Ocelot stromový vede samotářský způsob života. Na lov se vydává v noci. Ačkoli umí dobře šplhat, loví většinou na zemi, zřejmě aby se vyhnul konfliktům se svým příbuzným, podobně zbarveným ale s 5-9 kg o něco větším příbuzným - margayem (Leopardus wiedii), který loví především v korunách stromů. 
Mezi kořist tohoto ocelota patří ptáci, hlodavci, drobní obratlovci, ještěrky, ale i hmyz. Ptáky a dlouhosrsté živočichy před sežráním oškubává. 
Průzkumem žaludků ulovených zvířat ve Venezuele bylo zjištěno, že se ocelot stromový živí menšími živočichy než jeho příbuzný ocelot velký - Leopardus pardalis (11-16 kg), který ve stejném arealu rovněž loví při zemi, což vysvětluje jak tyto zvířata vedle sebe ve stejném prostředí mohou existovat. 

V lidské péči se dožívají věku kolem 17 let.
Chov v Zoo 

V zoologických zahradách nepatří k běžně chovaným druhům, na konci roku 2013 jich bylo v Evropě celkem evidováno jen 21.
Oceloty stromové chová pražská Zoo od roku 1997 a  byla dokonce pověřena vedením evropské plemenné knihy pro tento druh. Zajděte se na nej určítě podívat.
Není umístěn mezi ostatními malými kočkami v pavilonu šelem, ale v horní části Zoo.  
V Německu ho nejdete v Zoo Dortmund.

Ocelot stromový

Zdroje: 

http://www.markuskappeler.ch/
Wikipedia
Welt der katzen
Zoo Praha

 

Více nejdete i v článku Tajemný svět ocelotů.

Autor: Kateřina Mirus | úterý 19.4.2016 8:53 | karma článku: 18,63 | přečteno: 826x
  • Další články autora

Kateřina Mirus

Jez česnek, nedostaneš červy!

6.10.2021 v 10:17 | Karma: 12,98

Kateřina Mirus

Zvířecí přátelství

18.7.2016 v 13:13 | Karma: 21,66

Kateřina Mirus

Toyger - tygr do bytu

24.6.2016 v 15:40 | Karma: 26,39

Kateřina Mirus

Víte, že - díl 2

22.5.2016 v 9:49 | Karma: 23,10

Kateřina Mirus

Víte, že....

18.5.2016 v 14:18 | Karma: 29,22

Kateřina Mirus

Tajemný svět ocelotů

18.4.2016 v 9:19 | Karma: 22,74

Kateřina Mirus

Znáte už manula?

14.4.2016 v 9:55 | Karma: 22,47

Kateřina Mirus

Norimberská zoologická zahrada

12.4.2016 v 11:02 | Karma: 19,69
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1590x
 

Vítejte v mém blogu, ve kterém si budete moci se mnou, ale samozřejmě i mezi sebou, vyměňovat informace a rady z oblasti alternativní léčby - bylinky, aromatické oleje, léčivé houby, masáže, obklady nebo mastičky.- pro naše mazlíčky 
Zdravá výživa , vaření a pečení pro psy nebo úpravy výživy u různých nemocí, také nápady k enrichmentu - zabavení našich mazlíků, zklidnění …

Mám v Německu malou mobilní praxi zvířecí psychologie a alternativní medicíny pro psy a kočky, ale poradenství funguje velmi dobře i on-line či telefonicky. 
Pokud to bude možné ráda poradím, problém je většinou, že pracuji s německými firmami, jejichž přípravky (homeopatie, bylinky, konzervy, olejičky..) se né vždy dají koupit i v Česku. Proto se také těším na vaše doporučení - s kterými firmami máte dobré zkušenosti, rady, tipy a recepty 

Jsem ale také i fotografka na volné noze. V posledních letech se zaměřuji především na foceni zvířat v Německu, Česku a na Slovensku.

Nechte se překvapit  zajímavostmi, fakty a novými vědeckymi metodami či poznatky ze světa zvířat