Shynghyz - nejstarší irbis světa

2. 08. 2016 10:30:54
Levhart sněžný neboli irbis - panthera uncia je zástupcem velkých kočkovitych šelem. Víte jakého věku se dožívají? Dnes bych vám chtěla představit Shynghyze z japonské Tama Zoo, zde je jeho příběh.....

Shynghyz z Tama Zoo je znám nejen v Japonsku, ale i u všech obdivovatelů irbisů, i v mé knížce je o něm zmínka.
Dne 10.10.2015, zemřel Shynghyz na selhání ledvin, bylo mu téměr 26 let. Do té doby to byl nejstarší, v zajetí žijící, sněžný levhart.

Zde je jeho příběh :
Shynghyz byl odchycen ve věku asi 18 měsíců v středoasijských horách Kazachstánu a přišel tak do zoo v Almaty, nejstarší zoo v Kazachstánu, kde žil deset let. Byl pojmenován po známém mongolském vládci Čingischána. Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev ho v roce 1999 daroval tehdejšímu premiérovi Japonska Keizo Obuchi , jako symbol přátelství mezi oběma zeměmi. 13. října 2000 příjel Shynghyz do Tama zoo v Tokiu.

Shynghyz byl určen k dalšímu odchovu těchto vzácných šelem . Zplodil devět potomků, kteří poté byli umístěni v různých zoologických zahradách v Evropě a Asii. Ena, jeho nejmladší dcera, odjela v září 2015 do Zoo v Torontu a byla prvním irbisem, který byl poslán z Tama zoo do Severní Ameriky. Jako dcera divokého irbise - oficiální lov je zakázán na celém světě již několik let - bude hrát důležitou roli v chovném programu, stejně jako jeho ostatní potomci.

Další Shynghyzuv potomek, kocour Margaash, žijící v Anglii v Zoo Dudley, je partnerem samičky Nangy, narozené v zoo Ústí nad Labem (1.6.2009 první mládě v historii ústecké zoo) .

Shynghyz byl údajně narozen v prosinci 1989, ale mám pochybnosti, že by to byla pravda. Ptáte se proč?


K páření irbisů dochází koncem zimy, od ledna do března / dubna. To znamená, že jejich potomci přicházejí na svět v teplejších jarních a letních měsících . A to má svůj důvod. Mláďata narozená na začátku zimy by měla jen malou šanci na přežití !

Ale je jedno, jestli byl Shynghyz o pár měsíců mladší, nebo dokonce ještě starší, 25 let se dožil na každý pád a je tím rekordmanem. Průměrná délka života irbisů v zajetí je totiž jen kolem 20 let, ve volné přírodě jen 15 let.

Autor: Kateřina Mirus | úterý 2.8.2016 10:30 | karma článku: 24.03 | přečteno: 1562x

Další články blogera

Kateřina Mirus

Jez česnek, nedostaneš červy!

“Můžete mi doporučit nějaké přírodní odčervení pro psa?” je nejčastějším dotazem z mé praxe. “Samozřejmě, odpověď ale nebude jednoduchá”

6.10.2021 v 10:17 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 573 | Diskuse

Kateřina Mirus

Na každém šprochu, pravdy trochu

“Neřvi, nedostaneš revma!” To mi říkala sestra, když jsem se spálila kopřivami. Kopřiva - často nepochopená zázračná bylina, má opravdu skvělé účinky na zdraví jak u nás, tak i u zvířat. Ale skákat do ní nemusíme.

5.10.2021 v 7:24 | Karma článku: 7.66 | Přečteno: 283 | Diskuse

Kateřina Mirus

Šípky a jejich vliv na zdraví zvířat

Šípky mají mnoho příznivých zdravotních účinků, to není nic nového, ale jsou zdravé i pro zvířata? Ano. Šípky, plody divoké růže, jsou extrémně bohaté na vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné živiny.

4.10.2021 v 10:07 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1588

 

Vítejte v mém blogu, ve kterém si budete moci se mnou, ale samozřejmě i mezi sebou, vyměňovat informace a rady z oblasti alternativní léčby - bylinky, aromatické oleje, léčivé houby, masáže, obklady nebo mastičky.- pro naše mazlíčky 
Zdravá výživa , vaření a pečení pro psy nebo úpravy výživy u různých nemocí, také nápady k enrichmentu - zabavení našich mazlíků, zklidnění …

Mám v Německu malou mobilní praxi zvířecí psychologie a alternativní medicíny pro psy a kočky, ale poradenství funguje velmi dobře i on-line či telefonicky. 
Pokud to bude možné ráda poradím, problém je většinou, že pracuji s německými firmami, jejichž přípravky (homeopatie, bylinky, konzervy, olejičky..) se né vždy dají koupit i v Česku. Proto se také těším na vaše doporučení - s kterými firmami máte dobré zkušenosti, rady, tipy a recepty 

Jsem ale také i fotografka na volné noze. V posledních letech se zaměřuji především na foceni zvířat v Německu, Česku a na Slovensku.

Nechte se překvapit  zajímavostmi, fakty a novými vědeckymi metodami či poznatky ze světa zvířat

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...