Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dokážeme je ještě zachránit?

Jedná se o jednu z nejvzácnějších kočkovitých šelem na světě. Podle WWF žije  v současnosti ve volné přírodě jen 70 jedinců.... Přežití levhartů mandžuských tedy doslova visí na vlásku. Dokážeme tento druh ještě zachránit?

Levhart mandžuský je jedním z nejohroženějších druhů kočkovitých šelem. Tento poddruh levharta skvrnitého se ve volné přírodě vyskytuje  v oblastech  do 5000 m.n.m. , na pomezí Ruska, Číny a Severní Koreje. 

Levhart mandžuský

Od ostatních poddruhů se odlišuje především svou hustou srstí, která je také mnohem světlejší a hunatým ocasem. Stejně jako u irbisů se zde   jedná o přizpůsobení na drsné horské podmínky a mrazy. 

Levhart mandžuský je převážně noční živočich, velmi opatrný a těžko pozorovatelný. Hlavní kořistí této šelmy jsou  jeleni sika, zajíci,divoká prasata, ptáci, hlodavci a bohužel občas i domácí zvířata.

Podle WWF žije ve volné přírodě jen 70 jedinců, z toho 57 v Rusku a 13 na území Severní Koreje. Tito levharti jsou ohroženi nejen úbytkem potravy, kácením lesů či pytláky, ale také nemocemi a nebezpečím příbuzenského křížení, které často vede k úhynu mládat. 

 

 

 

 

 

                         Těžko uvěřit, že se u těchto počtů jedná o dobré zprávy.....

 Ještě před pár lety se totiž mluvilo jen o asi 30 zvířatech. Pro zachování druhu by bylo ale nutné, aby stálá populace měla alespoň 100 zvířat a to i nejlépe na minimálně dvou územích. Jinak stačí jedna epidemie nebo velký lesní požár a vše bude ztraceno....

V zoologických zahradách je situace o něco radostnější. Zde žije okolo 200 jedinců, z toho je přibližně 120 čistokrevných a tím vhodných pro další chov a k vytvoření záložní populace. EEP - evropský záchranný a reprodukční program, je veden a koordinován  v londýnské a v moskevské ZOO.  

 

                                           Jak je tedy můžeme zachránit?

Populace se budou doplnovat  zvířaty ze zoologických zahrad a ze speciálních reprodukčních centrech v Novosibirsku a Moskvě. Jednou z těchto prvních " záchranců " je samička Kitty, narozená 12.10.2005 v ZOO Olomouc, která byla už 26.3. 2007  poslána k reintrodukci do Novosibirska. Z politických důvodů mohou být ale do přírody opět vypuštěny jen jedinci narozeni v rusku, proto budou teprve Kittini potomci, (kteří od malička nebudou mít kontakt s lidmi), moci  volně lovit v oblasti "Primorje"na dálném východě.

Ruské a západní ochranářské skupiny , jako např. WWF, utvořily organizaci s názvem Amur Leopard and Tiger Alliance (ALTA), která se má pokusit levharty a tygry ussurijské, kteří jsou rovněž ohroženi, zachránit. Tato organizace má protipytlácké a protipožární týmy, monitoruje levhartí stopy a jejich pohyb, kompenzuje ztráty, pokud levhart či tygr uloví dobytek, zabývá se šířením osvěty o těchto šelmách na školách, vytváří mediální projekty, spolupodílí se na rozšiřování chráněného území atd. Cílem je zajistit existenci dvou životaschopných populací levhartů.

 

Uvažuje se také o odběru vajíček a spermatu od geneticky cenných zvířat jak v zoo tak i v přírodě pro jejich uchování a požití v budoucnosti. Vypracování této metodiky by přineslo v chovu mandžuských levhartů mnoho kladů. Využil by se genetický potenciál zvířat v zoo, která již nejsou schopná reprodukce a zároveň by odpadla nutnost importovat zvířata z přírody. Stačilo by odebrat vzorky od zvířat v přírodě a použít je k umělé inseminaci.

K úspěšnému umělému oplodnění u levhartů  už dokonce došlo v roce 2014, a to  u levhartů perských v ZOO Nordhorn v severním  Německu. Spermie byly odebrány kocouru Mahinovi a u samice Scharjah byla před oplodněním  hormony a dokonce i napodobeným "kousnutím do šíje" uměle vyvolaná ovulace. 3.8.2014 se takto narodily dvě zdravé mládata Emil a Elin. 

U nás si můžete tyto nadherné zvířata při troše trpělivosti prohlédnout v Zoo Praha, Olomouc nebo Ustí nad Labem.

Zdroje: WWF, ZOO Praha, ZOO Olomouc, Wikipedia

 

Levhart mandžuský

 

Autor: Kateřina Mirus | neděle 7.8.2016 14:52 | karma článku: 20,57 | přečteno: 547x
  • Další články autora

Kateřina Mirus

Jez česnek, nedostaneš červy!

“Můžete mi doporučit nějaké přírodní odčervení pro psa?” je nejčastějším dotazem z mé praxe. “Samozřejmě, odpověď ale nebude jednoduchá”

6.10.2021 v 10:17 | Karma: 12,98 | Přečteno: 585x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Na každém šprochu, pravdy trochu

“Neřvi, nedostaneš revma!” To mi říkala sestra, když jsem se spálila kopřivami. Kopřiva - často nepochopená zázračná bylina, má opravdu skvělé účinky na zdraví jak u nás, tak i u zvířat. Ale skákat do ní nemusíme.

5.10.2021 v 7:24 | Karma: 8,15 | Přečteno: 284x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Šípky a jejich vliv na zdraví zvířat

Šípky mají mnoho příznivých zdravotních účinků, to není nic nového, ale jsou zdravé i pro zvířata? Ano. Šípky, plody divoké růže, jsou extrémně bohaté na vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné živiny.

4.10.2021 v 10:07 | Karma: 7,91 | Přečteno: 645x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Je kočka bažinná také mezi předky kočky domácí ?

Ačkoli většina zoologů dnes věří, že domácí kočka pochází výhradně z africké divoké kočky (Felis silvestris lybica), vykazuje např. kočka habešská řadu tělesných rysů, které silně připomínají právě kočku bažinnou.

6.3.2018 v 13:32 | Karma: 19,44 | Přečteno: 885x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Shynghyz - nejstarší irbis světa

Levhart sněžný neboli irbis - panthera uncia je zástupcem velkých kočkovitych šelem. Víte jakého věku se dožívají? Dnes bych vám chtěla představit Shynghyze z japonské Tama Zoo, zde je jeho příběh.....

2.8.2016 v 10:30 | Karma: 24,28 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1590x
 

Vítejte v mém blogu, ve kterém si budete moci se mnou, ale samozřejmě i mezi sebou, vyměňovat informace a rady z oblasti alternativní léčby - bylinky, aromatické oleje, léčivé houby, masáže, obklady nebo mastičky.- pro naše mazlíčky 
Zdravá výživa , vaření a pečení pro psy nebo úpravy výživy u různých nemocí, také nápady k enrichmentu - zabavení našich mazlíků, zklidnění …

Mám v Německu malou mobilní praxi zvířecí psychologie a alternativní medicíny pro psy a kočky, ale poradenství funguje velmi dobře i on-line či telefonicky. 
Pokud to bude možné ráda poradím, problém je většinou, že pracuji s německými firmami, jejichž přípravky (homeopatie, bylinky, konzervy, olejičky..) se né vždy dají koupit i v Česku. Proto se také těším na vaše doporučení - s kterými firmami máte dobré zkušenosti, rady, tipy a recepty 

Jsem ale také i fotografka na volné noze. V posledních letech se zaměřuji především na foceni zvířat v Německu, Česku a na Slovensku.

Nechte se překvapit  zajímavostmi, fakty a novými vědeckymi metodami či poznatky ze světa zvířat