Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šípky a jejich vliv na zdraví zvířat

Šípky mají mnoho příznivých zdravotních účinků, to není nic nového, ale jsou zdravé i pro zvířata?  Ano. Šípky, plody divoké růže, jsou extrémně bohaté na vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné živiny. 

Ale nejen fanoušci barfů mohou šípky integrovat do výživového plánu svého psa, sušené šípky lze také podávat jako doplněk krmiva k normálnímu krmivu pro psy, kočky ale i pro ostatní zvířata.

Jejich prospěšný účinek byl již prokázán v mnoha studiích.  Šípkové slupky mají antioxidační, protinádorové, protizánětlivé, antibiotické účinky a svým vysokým obsahem vitamínu C zdraví podporující vlastnosti .

Šípky obsahují až dvacetkrát více vitamínu C než srovnatelné množství citronů a řadí se nad červenou papriku, květák, růžičkovou kapustu a plody rakytníku. Tyto malé červené plody jsou perfektní zejména v chladném období k přirozenému posílení imunitního systému vašeho mazlíka a k prevenci infekcí. Vysoký obsah kyseliny askorbové (vitamín C) je důležitý i při syntéze karnitinu, který je nezbytný pro budování svalů.  Šípek je navíc jedním z nejsilnějších přírodních antioxidantů a nabízí ochranu před stárnutím buněk.

Důležité je to např. u morčat. Jednou s nejčastějších chorob u morčat ja právě nedostatek vitamínu C. Ten se projevuje náchylností k infekcím, boláky na tlapkách, nemocem dýchacích cest, bolestmi kloubů a tím i neochotou pohybu,  při bolestech dásní odmítají přijímat potravu. 

Kromě vitaminu C poskytují šípky vašemu mazlíčkovi také vitamíny A a E, B komplex a vitamíny K a P. Minerály draslík, měď, zinek, mangan, sodík, vápník, hořčík, železo a fosfor jsou také zastoupeny ve značném množství.  Zářící plody jsou skutečnou bombou životně důležitých látek a také podporují krevní oběh vašeho zvířete - což je výhodné například v případě, že váš kůň trpí laminitidou nebo je rizikovým kandidátem.

Dánský lékař a biochemik Dr.  Kay Winther prokázal v šípcích galaktolipid , látku, která podporuje pružnost při bolestech kloubů a snižuje citlivost na bolest.  Šípek pomáhá vyčistit bílé krvinky ze zanícené oblasti, čímž chrání kloubní chrupavku a snižuje zánět.  To je zvláště zajímavé pro psy s onemocněními kloubů, s osteoartrózou, revmatickými potížemi a chronickými bolestmi kloubů. Přikrmovaním se takto může docílit snížení dávky léků proti bolestem.  

Stejně jako lidé trpí cukrovkou i stále více zvířat.  Studie na lidech ukázaly, že šípky  mohou znatelně snížit příznaky cukrovky.  Hladiny glukózy se stabilizují.

Šípek jako tonikum nebo čaj pomáhá při chorobách žaludku a střev, při průjmech a zácpě, ale také při žlučových kamenech a infekcích močových cest.  Obsažený pektin má diuretický účinek a zlepšuje příznaky onemocnění ledvin. Vitamín C je i přirozený přípravek jak okyselit moč a tím zabránit další tvorbě ledvinových kamenů. Tuto indikaci projednejte nejlépe se svým therapeutem nebo veterinářem. 

Při podávání větších dávek nebo po delší dobu je třeba pravidelně kontrolovat pH hladinu moče. To můžete provádět i sami doma pomocí indikačních papírků.

Jelikož se zde jedná o bylinný lék, neměl by se přikrmovat stále. Jako i u jiných rostlin může nastat i alergie nebo nesnášenlivost.  Proto se zejména na začátku krmení ujistěte, že na něj nereaguje a podávejte svému zvířeti na zkoušku pouze malé množství šípkového prášku nebo čerstvých šípků.

Šípky lze psům, koním ale i např.králíkům či morčatům podávat jako ovoce, ale nejlépe jen slupky. Semínka a vnitřní chloupky mohou citlivá zvířata dráždit.  

Šípky lze také vymačkat a přidat do krmiva jako pyré, šípkovou šťávu nebo čaj. 

Na čaj můžete použít jak šípky čerstvé, tak i sušené. Čerstvé je možné před zalitím rozříznout na menší části (poloviny), aby se z nich účinné látky lépe vyluhovaly. Šípky je vždy vhodné zalít vlažnou vodou a nechat vyluhovat, teprve potom přecedit (přes velmi jemné sítko nebo plátýnko, aby se na něm zachytla chmýří ze semen).

Pokud u zdravotních problémů nedojde ke zlepšení, pak je nutná návštěva u veterináře. 

Přijďte si se mnou popovídat i do mé nové skupiny - alternativní léčba, výživa a poradenství chovu psů a koček - na Facebooku.

Autor: Kateřina Mirus | pondělí 4.10.2021 10:07 | karma článku: 7,91 | přečteno: 645x
  • Další články autora

Kateřina Mirus

Jez česnek, nedostaneš červy!

“Můžete mi doporučit nějaké přírodní odčervení pro psa?” je nejčastějším dotazem z mé praxe. “Samozřejmě, odpověď ale nebude jednoduchá”

6.10.2021 v 10:17 | Karma: 12,98 | Přečteno: 586x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Na každém šprochu, pravdy trochu

“Neřvi, nedostaneš revma!” To mi říkala sestra, když jsem se spálila kopřivami. Kopřiva - často nepochopená zázračná bylina, má opravdu skvělé účinky na zdraví jak u nás, tak i u zvířat. Ale skákat do ní nemusíme.

5.10.2021 v 7:24 | Karma: 8,15 | Přečteno: 284x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Je kočka bažinná také mezi předky kočky domácí ?

Ačkoli většina zoologů dnes věří, že domácí kočka pochází výhradně z africké divoké kočky (Felis silvestris lybica), vykazuje např. kočka habešská řadu tělesných rysů, které silně připomínají právě kočku bažinnou.

6.3.2018 v 13:32 | Karma: 19,44 | Přečteno: 885x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Dokážeme je ještě zachránit?

Jedná se o jednu z nejvzácnějších kočkovitých šelem na světě. Podle WWF žije v současnosti ve volné přírodě jen 70 jedinců.... Přežití levhartů mandžuských tedy doslova visí na vlásku. Dokážeme tento druh ještě zachránit?

7.8.2016 v 14:52 | Karma: 20,57 | Přečteno: 548x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Shynghyz - nejstarší irbis světa

Levhart sněžný neboli irbis - panthera uncia je zástupcem velkých kočkovitych šelem. Víte jakého věku se dožívají? Dnes bych vám chtěla představit Shynghyze z japonské Tama Zoo, zde je jeho příběh.....

2.8.2016 v 10:30 | Karma: 24,28 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1590x
 

Vítejte v mém blogu, ve kterém si budete moci se mnou, ale samozřejmě i mezi sebou, vyměňovat informace a rady z oblasti alternativní léčby - bylinky, aromatické oleje, léčivé houby, masáže, obklady nebo mastičky.- pro naše mazlíčky 
Zdravá výživa , vaření a pečení pro psy nebo úpravy výživy u různých nemocí, také nápady k enrichmentu - zabavení našich mazlíků, zklidnění …

Mám v Německu malou mobilní praxi zvířecí psychologie a alternativní medicíny pro psy a kočky, ale poradenství funguje velmi dobře i on-line či telefonicky. 
Pokud to bude možné ráda poradím, problém je většinou, že pracuji s německými firmami, jejichž přípravky (homeopatie, bylinky, konzervy, olejičky..) se né vždy dají koupit i v Česku. Proto se také těším na vaše doporučení - s kterými firmami máte dobré zkušenosti, rady, tipy a recepty 

Jsem ale také i fotografka na volné noze. V posledních letech se zaměřuji především na foceni zvířat v Německu, Česku a na Slovensku.

Nechte se překvapit  zajímavostmi, fakty a novými vědeckymi metodami či poznatky ze světa zvířat