Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na každém šprochu, pravdy trochu

“Neřvi, nedostaneš revma!” To mi říkala sestra, když jsem se spálila kopřivami. Kopřiva - často nepochopená zázračná bylina, má opravdu skvělé účinky na zdraví jak u nás, tak i u zvířat. Ale skákat do ní nemusíme. 

Kopřiva právem patří mezi nejčastěji používané byliny jak pro lidi, tak i pro naše mazlíčky. 

Mladé výhonky kopřivy jsou bohaté na flavonoidy, třísloviny, histamín, minerály (draslík, vápník, hořčík), stopové prvky (oxid křemičitý, měď, železo) a vitamíny. Obsah vitamínu C je přibližně 7krát vyšší než v pomeranči. Obsah bílkovin v sušině se pohybuje kolem 40%, což je mnohem více než u sóji.

Používá se proti různým onemocněním - kopřiva posiluje imunitní systém, stimuluje činnost ledvin a žluče, má krvotvorný účinek na červené krvinky, užívá se při cukrovce, chudokrevnosti, zmírňuje průjem a svědění u kožních onemocnění. Kopřiva je močopudná, mírní otoky, zvyšuje produkci mléka. Obecně má její užívání pozitivní vliv na metabolismus. 

Kopřiva má rovněž protizánětlivé účinky a ovlivňuje receptory a enzymy způsobující alergické reakce. Na jaře pomáhá u pylové alergie a na podzim - tady to máme - u revmatismu.

Zvláště důležité je přidávání kopřiv do krmiva masožravých zvířat, protože masitá strava zpomaluje činnost ledvin a organismus je zatížen produkty rozkladu metabolismu bílkovin. Kopřiva činnost ledvin zvyšuje, odvodňuje a snižuje hladinu kyseliny močové, což je velmi důležité především u všech onemocnění ledvin, leishmaniózy a u dalmatýnů. Proč zrovna u nich?

Dalmatýni mají totiž genetickou vadu, která jim brání rozložit purin ve stravě na alantoin. Místo toho jej pouze převádějí na kyselinu močovou. To vede ke zvýšené hladině kyseliny močové a zvyšuje riziko vzniku ledvinových a močových kamenů.

V lidovém léčitelství z dob našich babiček a prababiček, bývala důležitým domácím prostředkem i kopřivová mast. Byla skvělá pro bolavé svaly a klouby, pro snížení svědění, bolestí dolní části zad (kříže), u akné a lupénky.

Na základ masti pro psy a kočky můžete použít kokosový olej nebo nesolené vepřové sádlo. To pak nemusíte mít obavy, pokud si vaší pacienti mast z postiženého místa slíznou. Recepty na mastičky najdete na netu a na YouTube. 

Pro přípravu kopřivového oleje (macerát z oleje a kopřiv), který se také často používá, doporučuji kvalitní olivový olej. Mast nebo olej můžete na postižená místa vtírat nebo použít jako zábal. Před prvním použitím nejprve na malém místě vyzkoušejte, jestli není vás mazlík na kopřivy alergický. A i pokud přidáváte bylinky do žrádla, začínejte vždy jen s malou dávkou - na špičku nože. 

U psů a koček se kopřiva  používá i do bylinných směsí na doplnění vitaminů a minerálů, zlepšení pohybového aparátu, k detoxikaci a na zdravou kůži a srst. 

Při akutních problémech kloubů by kopřivy neměly v žádném bylinkovém mixu chybět.

Kopřivový čaj jako koupel dodává srsti hedvábný lesk, zmírňuje svědění u alergické vyrážky a kousnutí blechami.  Na přípravu kopřivového čaje se 2 čajové lžičky listů spaří 1 l vroucí vody a nechají se 7 minut louhovat. Poté se čaj přecedí.

Kopřiva může být krmena během celého roku, ale nejlépe s přestávkami, jako jarní a podzimní kúra.  Mohou být použity listy, semínka i kořen. Na čerstvé listy vždy předem použijte hmoždíř nebo bodavé chloupky listů před použitím hladce stočte válečkem, nebudou pak pálit. Můžete je také povařit, zkrmovat sušené listy nebo podávat jako čerstvou rostlinnou šťávu.

Kopřivové semínka jsou opravdovou superpotravinou - mohou se přidávat do salátů, jogurtu, dá se s nimi vařit nebo dokonce i péct. Obsahují nejen spoustu vitamínů a stopových prvků, ale mají i povzbuzující účinky, zmírňují stres, podporují trávení a pomáhají proti zánětům. Sbírat a sušit je můžete zhruba od července do října.

Přírodní a osvědčené domácí prostředky pro psy jsou stále oblíbenější.  Pokud však nedojde ke zlepšení stavu pak je vždy nutná návštěva u veterináře. I když jde o přírodní prostředek, nesprávné zacházení a používání může psovi či kočce také uškodit.  (alergie, silné odvodnění )

Přijďte si se mnou popovídat i do mé nové skupiny na Facebooku “alternativní léčba, výživa a poradenství pro psy a kočky”. 

 

#kopřiva #výživa #bylinky #Phytotherapie #ledviny #psi #kočky

Autor: Kateřina Mirus | úterý 5.10.2021 7:24 | karma článku: 8,15 | přečteno: 284x
  • Další články autora

Kateřina Mirus

Jez česnek, nedostaneš červy!

“Můžete mi doporučit nějaké přírodní odčervení pro psa?” je nejčastějším dotazem z mé praxe. “Samozřejmě, odpověď ale nebude jednoduchá”

6.10.2021 v 10:17 | Karma: 12,98 | Přečteno: 586x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Šípky a jejich vliv na zdraví zvířat

Šípky mají mnoho příznivých zdravotních účinků, to není nic nového, ale jsou zdravé i pro zvířata? Ano. Šípky, plody divoké růže, jsou extrémně bohaté na vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné živiny.

4.10.2021 v 10:07 | Karma: 7,91 | Přečteno: 645x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Je kočka bažinná také mezi předky kočky domácí ?

Ačkoli většina zoologů dnes věří, že domácí kočka pochází výhradně z africké divoké kočky (Felis silvestris lybica), vykazuje např. kočka habešská řadu tělesných rysů, které silně připomínají právě kočku bažinnou.

6.3.2018 v 13:32 | Karma: 19,44 | Přečteno: 885x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Dokážeme je ještě zachránit?

Jedná se o jednu z nejvzácnějších kočkovitých šelem na světě. Podle WWF žije v současnosti ve volné přírodě jen 70 jedinců.... Přežití levhartů mandžuských tedy doslova visí na vlásku. Dokážeme tento druh ještě zachránit?

7.8.2016 v 14:52 | Karma: 20,57 | Přečteno: 548x | Diskuse| Věda

Kateřina Mirus

Shynghyz - nejstarší irbis světa

Levhart sněžný neboli irbis - panthera uncia je zástupcem velkých kočkovitych šelem. Víte jakého věku se dožívají? Dnes bych vám chtěla představit Shynghyze z japonské Tama Zoo, zde je jeho příběh.....

2.8.2016 v 10:30 | Karma: 24,28 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1590x
 

Vítejte v mém blogu, ve kterém si budete moci se mnou, ale samozřejmě i mezi sebou, vyměňovat informace a rady z oblasti alternativní léčby - bylinky, aromatické oleje, léčivé houby, masáže, obklady nebo mastičky.- pro naše mazlíčky 
Zdravá výživa , vaření a pečení pro psy nebo úpravy výživy u různých nemocí, také nápady k enrichmentu - zabavení našich mazlíků, zklidnění …

Mám v Německu malou mobilní praxi zvířecí psychologie a alternativní medicíny pro psy a kočky, ale poradenství funguje velmi dobře i on-line či telefonicky. 
Pokud to bude možné ráda poradím, problém je většinou, že pracuji s německými firmami, jejichž přípravky (homeopatie, bylinky, konzervy, olejičky..) se né vždy dají koupit i v Česku. Proto se také těším na vaše doporučení - s kterými firmami máte dobré zkušenosti, rady, tipy a recepty 

Jsem ale také i fotografka na volné noze. V posledních letech se zaměřuji především na foceni zvířat v Německu, Česku a na Slovensku.

Nechte se překvapit  zajímavostmi, fakty a novými vědeckymi metodami či poznatky ze světa zvířat