Tajemný svět ocelotů

18. 04. 2016 9:19:06
Pomocí DNA analýz mohou vědci určit jak moc se od sebe jednotlivé druhy zvířat liší, nebo jestli jsou si naopak velmi blízké, neboť mají společného předka. Tyto výzkumy často odhalují velká překvapení.

Na německém blogu a i v knížce jsem už psala častěji o hybridech kočkovitých šelem či domácích koček . V dnešním dílu bych tedy chtěla "nakousnout" toto téma i v blogu českém.

Co jsou vlastně hybridi?
Hybrid je križenec dvou různých druhů nebo poddruhů (ras) .
Zatímco krížení poddruhů probíhá většinou bezproblémově (křížení různých ras psů), mohou u potomků mezidruhových párů vyvstat potíže (rozdílná doba březosti, velká velikost mláďat).
Samci mezidruhových kříženců jsou většinou neplodní. Nejznámější hybridi kočkovitých šelem jsou např. Liger (otec lev & matka tygr), Savanah (Serval & kočka domácí) či bengálská kočka (divoká asijská kočka bengálská -ALC & kočka domácí) .

V některých případech může hrát křížení i důležitou roli v evoluci (vznik nových druhů, splývání druhů dočasně izolovaných). Právě tímto tématem se zabývají moderní výzkumy. Pomocí DNA analýzy (srovnávání genů) mohou vědci určit jak moc se od sebe jednotlivé druhy liší, nebo jestli jsou si naopak velmi blízké, neboť mají společného předka. Tyto výzkumy často odhalují velká překvapení, které nás nutí přehodnotit systematiku kočkovitých šelem.
Např. pardál obláčkový byl donedávna přiřazován mezi malé kočky, dnes již víme, že se u něj jedná o nejmenší velkou kočku.

Nová systematika.
Teprve v roce 2004 došlo k objevení rozdílů a tedy ke klasifikačnímu oddělení tygra malajského od tygra indočínského, u kterých se vlastně jedná o dva rozdílné poddruhy tygra.

Jedním z nejnovějších objevů přinesla v roce 2013 DNA analýza kočkovitých šelem z rodu Leopardus, kterou provedla skupina brazilských zoologů z Federální univerzity Rio Grande do Sul. Zajímaly je tyto tři šelmy - dva poddruhy ocelota stromového - Leopardus tigrinus tigrinus a Leopardus tigrinus guttulus, kočka pampová - Leopardus colocolo a kočka slaništní - Leopardus geoffroyi.
Důvodem bylo získat více informácí o možné přirozené hybridizaci mezi těmito příbuznými druhy.

Leopardus je rod malých koček amerických kontinentů. Největším a asi i nejznámějším druhem skupiny je ocelot velký, většina ostatních má velikost kočky domácí.

Do roku 2013 do tohoto rodu patřily tyto druhy:
ocelot velký (Leopardus pardalis)
margay - ocelot dlouhoocasý(Leopardus wiedii)
kočka pampová (Leopardus colocolo) – včetně Leopardus pajeros a Leopardus braccatus
kočka horská (Leopardus jacobita)
ocelot stromový (Leopardus tigrinus)
kočka tmavá (Leopardus guigna)
kočka slaništní (Leopardus geoffroyi)

Zbarvení srsti je výborně maskuje v hustém krytu korun stromů i křovinách.
Všechny tyto druhy jsou proto ještě celkem neprobádané a my o jejich způsobu života jen velmi málo víme. Většina našich poznatků pochází z chovů v lidské péči.


Zajímavé je, že ačkoliv se rod Leopardus vyskytuje jen ve střední a jižní Americe, jejich zbarvení a skvrny se velmi podobají rodu Prionailurus - tzv. malým kočkám asijským (kočka rybářská, kočka bengálská) žijících pouze v Asii.

Ale zpět k brazilským zoologům.
Vědci porovnávali DNA z mitochondrií celkem 215 ocelotů stromových, 74 koček slaništních a 27 koček pampových . U ocelotů byly i vzorky DNA zvířat ze severovýchodní Brazílie, které do té doby ještě nikdy nebyly geneticky prozkoumány.

Tyto výzkumy ukázaly, že oceloti z jihu Brazílie (Leopardus tigrinus guttulus) jsou nejen příbuzní s kočkami slaništnímy, což bylo samozřejmě jasné, jelikož patří do stejného rodu, ale že se v oblastech, kde se oba druhy vyskytují i navzájem často kříží. Oba druhy měly několik stejných genových sekvencí.

Ke křížení mezi kočkou pampovou a oceloty že severovýchodu (Leopardus tigrinus tigrinus) docházelo jen před velmi dávnou dobou.

Nejzajímavější byl ale poznatek, že mezi populacemi ocelota že severu a jihu zřejmě nedochází ke křížení vůbec! Liší se nejen způsobem života, ale i zbarvení srsti. Oceloti stromoví rozšíření na severovýchodě žijí v suchých travnatých oblastech, jsou světleji zbarvení a mají i menší skvrny v srsti, oceloti z jihu upřednosťují husté horské lesy jsou robustnější, mají silnější ocásek a menší, kulatější uši. Přizpůsobení na život v takto rozdílných prostředích zřejmě vedlo k utvoření zcela nového druhu.

Na základě těchto poznatků proto vědci navrhují nepovažovat nadále tyto dvě populace za poddruhy, ale za samostatné druhy a pro " oceloty" z jihu i nové jméno, Leopardus guttulus, tedy bez tigrinus.
České ani německé jméno tyto kočičky zatím nemají, ale guttula znamená latinsky kapka, takže by se v budoucnosti mohl jmenovat např.kočka nebo ocelot kapkový, kapičkový či flíčkatý.

Podobně jako tento článek je psaná i má kniha. Zajímavosti o chovu, životě ve volné přírodě, v lidské péči, rekordy ale i kratké příběhy o jednotlivých zvířatech. Pokud najdu dost čtenářů, vydám knihu i v češtině. Pokud se vám článek libil, přídejte si jej do oblíbených nebo mi napište prosím pod článkem komentář . Pomozte mi prosím i tento blog propagovat a sdílejte ho se svými přáteli. Děkuji.


Prameny:
Report - Molecular Data Reveal Complex Hybridization and a Cryptic Species of Neotropical Wild Cat
http://www.markuskappeler.ch/
Wikipedia
Welt der katzen
Zoo Praha

Autor: Kateřina Mirus | pondělí 18.4.2016 9:19 | karma článku: 22.74 | přečteno: 961x

Další články blogera

Kateřina Mirus

Jez česnek, nedostaneš červy!

“Můžete mi doporučit nějaké přírodní odčervení pro psa?” je nejčastějším dotazem z mé praxe. “Samozřejmě, odpověď ale nebude jednoduchá”

6.10.2021 v 10:17 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 573 | Diskuse

Kateřina Mirus

Na každém šprochu, pravdy trochu

“Neřvi, nedostaneš revma!” To mi říkala sestra, když jsem se spálila kopřivami. Kopřiva - často nepochopená zázračná bylina, má opravdu skvělé účinky na zdraví jak u nás, tak i u zvířat. Ale skákat do ní nemusíme.

5.10.2021 v 7:24 | Karma článku: 7.66 | Přečteno: 283 | Diskuse

Kateřina Mirus

Šípky a jejich vliv na zdraví zvířat

Šípky mají mnoho příznivých zdravotních účinků, to není nic nového, ale jsou zdravé i pro zvířata? Ano. Šípky, plody divoké růže, jsou extrémně bohaté na vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné živiny.

4.10.2021 v 10:07 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 10.29 | Přečteno: 98 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.61 | Přečteno: 508 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.16 | Přečteno: 186 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 288 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1587

 

Vítejte v mém blogu, ve kterém si budete moci se mnou, ale samozřejmě i mezi sebou, vyměňovat informace a rady z oblasti alternativní léčby - bylinky, aromatické oleje, léčivé houby, masáže, obklady nebo mastičky.- pro naše mazlíčky 
Zdravá výživa , vaření a pečení pro psy nebo úpravy výživy u různých nemocí, také nápady k enrichmentu - zabavení našich mazlíků, zklidnění …

Mám v Německu malou mobilní praxi zvířecí psychologie a alternativní medicíny pro psy a kočky, ale poradenství funguje velmi dobře i on-line či telefonicky. 
Pokud to bude možné ráda poradím, problém je většinou, že pracuji s německými firmami, jejichž přípravky (homeopatie, bylinky, konzervy, olejičky..) se né vždy dají koupit i v Česku. Proto se také těším na vaše doporučení - s kterými firmami máte dobré zkušenosti, rady, tipy a recepty 

Jsem ale také i fotografka na volné noze. V posledních letech se zaměřuji především na foceni zvířat v Německu, Česku a na Slovensku.

Nechte se překvapit  zajímavostmi, fakty a novými vědeckymi metodami či poznatky ze světa zvířat

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...