Toyger - tygr do bytu

24. 06. 2016 15:40:15
Kdo z vás už vždycky o tom snil mít doma tygra, má nyní konečně šanci - a to bez jakéhokoliv rizika! Toyger patři mezi nové plemeno kočky domácí, které bylo speciálně vyšlechtěno tak, aby připomínalo malého tygra.

Kdo z vás už vždycky o tom snil mít doma tygra, má nyní konečně šanci - a to bez jakéhokoliv rizika!

Toyger patři mezi nové plemeno kočky domácí, které bylo speciálně vyšlechtěno tak, aby zbarvením a pohyby připomínalo malého tygra. Jelikož jejich vzhled byl vytvořen podne určítého vzoru, jedná se o tzv. designovou kočku.

Jméno Toyger je složeninou z anglických slov Toy - (hračka) a Tiger, což lze do češtiny přeložit jako Tygr na hraní.

Zakladatelkou tohoto zvláštního chovu je chovatelka Judy Sudgen, která nejprve prováděla několik simulací křížení různých ras koček v počítači. Výsledky ukázaly, že v ideálním případě vznikne Toyger z kočky bengálské, která má velmi intenzivní zbarvení a americké (Shorthair) krátkosrsté a samozřejmé i tygrované kočky domácí. Rozhodujícími kritérii zde byly nejen zbarvení, ale i malý vzrůst, svalnatá a atletická postava a sebevědomé a inteligentní chování, stejné jako u tygra.

První páření, začátek tohoto šlechtitelského programu, proběhlo koncem osmdesátych let.

Prvním párem byl bengálský kocour Millwood Rumpled Spotskin a kočka domácí jménem Scrapmetal. V roce 1993 se přidala k chovu i indická pouliční kočka Jammu Blu, která neměla mezi oušky pruhy, ale body.

Toto plemeno bylo oficiálně uznáno v TICA (Mezinárodní Cat Association) až v roce 2007 - pod názvem "Californian Toyger" .

Koťata z prvního vrhu vzniklé krížením kočky bengálské a kočky domácí, mají označení "AON", kočky z druhého vrhu (AON a Toyger) "BON" a třetí generace "CON" . Od čtvrté generace se jedná o takzvané "SBT" kočky , které se jíž smí nazývat Toyger.


Jedná se o středně velkou, krátkosrstou kočku, o hmotnosti mezi 3,5-5kg (samice) a 4.5-7 kg (samec). Hlava je dlouhá a široká, uši by měly být nejlepe malé a kulaté, nos dlouhý a široký. Tělo svalnaté a atletické, s širokým hrudníkem a velkými tlapami.

Namísto svislých pruhů, jaké známe u normálních mourovatých koček, ma Toyger pruhy rozvětvené, silné s náhodným vzorem a délkou. Tygrováni by mělo být co nejtmavší (vysoký kontrast) na zářivě oranžovém podkladu. Břicho a vnitřní strana stehen by měla být, stejné jako u tygrů, bílá. Tato kombinace ale není z genetického hlediska jen tak jednoduchá a toto zbarvení srsti je u domácích koček naprosto jedinečné. Toto zbarvení se odborně nazývá "brown tabby mackerel" (hnědě tygrovaná), ale stejně jako u jejich vzoru, tygra, existuje již i bílá varianta, tak zvany Snow- a Silbertoyger. Toto zbarvení je ale stále ještě velmi vzácné a tento chov je teprve v začátcích.

Tento malý Tygr nemá zatím žádné chovné vady, je fit a zdravý. Jejich genofond je velmi velký a chovatelé se snaží udržet kontrolovaný chov. Kam bude vývoj teto rasy pokračovat se ještě uvidí. Jisté je, že již ted jsou tyhle kočičky robustné, silné a velmi roztomilé.

Tito mini Tygři mají přátelskou a klidnou povahu. Jsou sebevědomí, ale velmi přítulní, zvědaví a mají rádi děti. Jsou speciálně vyšlechtění pro chov v bytě. Zajištěný balkon nebo zahrádka jsou ale v každém případě dobrý způsob, jak mohou strávit čas na čerstvém vzduchu a vyvalovat se na slunci .

Konečně kočka, která může žít šťastně i ve městě.

To ale neznamená, že Toygeři tráví celý den na gaučí. Potřebují být zaměstnáni. Jsou velmi inteligentní a rádi se učí nové věci. Zábava a hry pro ně znamená vše. Stejně jako jejich divocí předkové, asijské bengálské kočky, milují i vodu. Pro toto plemeno se doporučují i kočičí agility a klickr trénink. Agility je hravý a sportovní trénink s překážkovou dráhou. Zejména ve Spojených státech a ve Švýcarsku se tyto kočky často účastní těchto soutěží, známé spíše pro psy.

Je důležité, abyste poskytli svému Toygerovi dostatečnou pozornost. Neměl by být často sám, protože stejně jako většina koček, je velmi společenský. Milují své páníčky, vyhledávají jejich společnost, pronásledují ho na každem kroku a chtějí se podílet na všem, co dělá. Vycházejí i dobře s ostatními domácími mazlíčky. Jejich chování je proto často přirovnáváno k psímu.

Chovatelů, kteří se zabyvají jejich chovem, je zatím velmi málo. V Německu jsem zatím objevila čtyři, pár je jich i ve Švýcarsku, Rusku a na Ukrajině. U nás a na Slovensku jsem zatím bohužel žádné nenašla. Tento chov vyžaduje nejen hodně trpělivosti, zkušeností a znalostí genetiky, ale je i finančně náročný.

I milovníci koček musí zatím pro kotě Toygera sáhnout hluboko do kapsy.

Cena za rodinné mazlíčky se pohybuje kolem 1000-2000 €.

Tyto koťata jsou krásná, ale ještě nesplňují požadovaný vzhled Toygera (málo pruhů, špatná barva, atd). Prodávají se proto pouze vykastrovaná, aby se zabránilo nekontrolovanému rozmnožování.


Chovné kočky stojí již 2000 - 3800 €.

Cena je individuální, zde platí - čím více se Toyger podobá tygrovi, tím je jako cena vyšší.

Já jsem se do tohoto plemene pri foceni opravdu zamilovala. jak je to s vámi?

Prameny:

http://www.bavarian-toyger.de

http://www.toygereurope.com/
http://www.mythentoyger.ch
Wikipedia
Www.einfachtierisch.de
www.vox.de
http://www.t-online.de/lifestyle/tiere/katzenrassen/id_21804252/toyger-die-katzenrasse-toyger-in-unserem-katzen-lexikon.html

Autor: Kateřina Mirus | pátek 24.6.2016 15:40 | karma článku: 26.26 | přečteno: 9758x

Další články blogera

Kateřina Mirus

Jez česnek, nedostaneš červy!

“Můžete mi doporučit nějaké přírodní odčervení pro psa?” je nejčastějším dotazem z mé praxe. “Samozřejmě, odpověď ale nebude jednoduchá”

6.10.2021 v 10:17 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 573 | Diskuse

Kateřina Mirus

Na každém šprochu, pravdy trochu

“Neřvi, nedostaneš revma!” To mi říkala sestra, když jsem se spálila kopřivami. Kopřiva - často nepochopená zázračná bylina, má opravdu skvělé účinky na zdraví jak u nás, tak i u zvířat. Ale skákat do ní nemusíme.

5.10.2021 v 7:24 | Karma článku: 7.66 | Přečteno: 283 | Diskuse

Kateřina Mirus

Šípky a jejich vliv na zdraví zvířat

Šípky mají mnoho příznivých zdravotních účinků, to není nic nového, ale jsou zdravé i pro zvířata? Ano. Šípky, plody divoké růže, jsou extrémně bohaté na vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné živiny.

4.10.2021 v 10:07 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 291 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1588

 

Vítejte v mém blogu, ve kterém si budete moci se mnou, ale samozřejmě i mezi sebou, vyměňovat informace a rady z oblasti alternativní léčby - bylinky, aromatické oleje, léčivé houby, masáže, obklady nebo mastičky.- pro naše mazlíčky 
Zdravá výživa , vaření a pečení pro psy nebo úpravy výživy u různých nemocí, také nápady k enrichmentu - zabavení našich mazlíků, zklidnění …

Mám v Německu malou mobilní praxi zvířecí psychologie a alternativní medicíny pro psy a kočky, ale poradenství funguje velmi dobře i on-line či telefonicky. 
Pokud to bude možné ráda poradím, problém je většinou, že pracuji s německými firmami, jejichž přípravky (homeopatie, bylinky, konzervy, olejičky..) se né vždy dají koupit i v Česku. Proto se také těším na vaše doporučení - s kterými firmami máte dobré zkušenosti, rady, tipy a recepty 

Jsem ale také i fotografka na volné noze. V posledních letech se zaměřuji především na foceni zvířat v Německu, Česku a na Slovensku.

Nechte se překvapit  zajímavostmi, fakty a novými vědeckymi metodami či poznatky ze světa zvířat

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...